Ford Mustang, algemene informatie

De geschiedenis van de Ford Mustang

Waarschijnlijk is de Ford Mustang het meest populaire en opvallendste model van het Amerikaanse automerk Ford. De Ford Mustang concurreert met auto´s zoals de Chevrolet Camaro, Dodge Charger en in vroegere jaren ook met bijvoorbeeld de Pontiac Firebird.

De eerste Ford Mustang rolde in 1964 van de productieband in de Ford fabriek. Echter, de geschiedenis van het merk Ford gaat veel verder terug. De oprichter van Ford, Henry Ford, werd in 1863 geboren en was van zijn geboorte af aan gefascineerd door machines. Zijn eerst werkende benzinemotor kreeg hij in 1893 aan de praat. In 1903 richtte Henry Ford en elf investeerders de Ford Motor Company op en daarmee was het merk Ford geboren. Het eerste model wat uitgebracht werd was de Ford Model A. Vervolgens bracht Ford in 1909 de Ford Model T uit. De Ford Model T werd tot ver in 1927 geproduceerd en stopte de teller op 15.458.781 geproduceerde auto’s.

Ford Mustang huren

Ford Model T

Uiteindelijk bracht Ford in 1964 de bekende Mustang op de markt. De ontwerper van de Mustang, John Najjar, was fan van het gevechtsvliegtuig de P-51 Mustang. In eerste instantie was vooral het sportieve uiterlijk en de relatief lage prijs van de Mustang de sleutel tot het grote succes. Ook in Nederland was de Mustang direct een groot succes. Als gevolg hiervan werd de Mustang dan ook in Nederland geassembleerd, in de Ford fabriek te Amsterdam. De eerste Ford Mustang met een zes cilinder had een vermogen van slechts 101 pk, de acht cilinder had een vermogen van 164 pk.

Ford Mustang

Ford Mustang 1964

In 1974 werd de tweede generatie van de Mustang op de markt geïntroduceerd. Deze Mustang werd uitgerust met een 2.8 liter grote zes cilinder. Vervolgens werd de Mustang in 1975 ook uitgerust met een 4.9 liter grote Windsor V8. Dit model was zowel in coupé als hatchback uitvoeren leverbaar. Tevens was er een luxere uitvoering genaamd ´Ghia´ leverbaar. Uiteindelijk werd er ook een model met een T-top geïntroduceerd.

Ford Mustang huren

Ford Mustang 1975

In 1979 introduceerde Ford het derde model van de Ford Mustang. Dit model was verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen zoals een hatchback, een coupé en een cabrio. De derde generatie is weer onderverdeeld in een model voor en een model na de facelift. Van 1979 tot 1986 werd de Mustang uitgerust met de bekende ‘Four Eyes’  Vervolgens van 1987 tot 1993 werd de Mustang uitgerust met meer aerodynamische koplampen.

Ford Mustang huren

Ford Mustang 1979